Zdrowe zęby. Kilka porad - Dla dentystów

gabinet stomatologiczny cieszyn

W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną

W miazdze wyróżnia się warstwę wewnętrzną, bogatokomórkową, i zewnętrzną, skąpokomórkową (tzw. warstwę Weila lub pas Weila). W warstwie Weila mają

Zdrowe zęby. Kilka porad - Dla dentystów gabinet stomatologiczny cieszyn
początek naczynia chłonne, które opuszczają ząb przez otwór wierzchołkowy i deltę korzeniową. W miazdze występują sploty naczyniowe i nerwowe (np. splot Raschkowa). Niektórzy wliczają do miazgi (jako dwie najbardziej zewnętrzne warstwy) warstwę odontoblastów oraz tzw. prazębinę (tworzącą się zębinę, dopiero co wytworzoną przez odontoblasty).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Kilka rad, żeby przestać się bać wizyty u stomatologa


Osoby, które boją się dentysty oraz drżą na samą myśl o jakimkolwiek leczeniu stomatologicznym, powinny się na spokojnie zastanowić dlaczego tak jest. Jeśli spojrzy się na ten problem bardziej racjonalnie okaże się, że wcale nie trzeba się bać wizyty u dentysty. Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że lekarz stomatolog ma na celu nieść pomoc swoim pacjentom, zadbać o ich zdrowe zęby oraz okolice jamy ustnej i twarzy. Co jednak jeśli wiemy, że z naszymi zębami jest źle i boimy się bólu, który będzie towarzyszył leczeniu? W takim wypadku warto pomyśleć o nowoczesnych metodach znieczulania, które sprawiają, że ból nie jest odczuwalny. Dzięki coraz nowszym rozwiązaniom technicznym leczenie stomatologiczne jest bezpieczniejsze i bardziej komfortowe dla pacjenta.


Jak dochodzi do próchnicy?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.